Dans och morotskaka.

Så, nu har vi äntligen fått internet till lägenheten. Det är ganska intressant vad tekniken har för inverkan på ens sociala liv, första kvällen satt vi här med varsin laptop och utbytte bara något enstaka ord....Men nyhetens behag lär väl lägga sig!

Måste bara säga några ord om det som händer på hemmaplan. I söndags satt jag på Starbucks och såg delar av valvakan. Folk omkring mig undrade nog vad jag höll på med för jag satt och suckade, skakade på huvudet och hade säkerligen ett ansiktsuttryck som utstrålade saker som; misär, katastrof, tragedi osv. Det var illa nog att oppositionen inte vann men att se/höra SD's valvaka när Jimmie Åkesson ska hålla sitt första tal ja, då mådde jag uppriktigt sagt illa. Partianhängarnas hockeykör lät lika intelligensbefriad som själva partiprogrammet.
Denna vecka har jag tagit två lektioner i Theater Dance för en lärare som heter Jeff Shade. Så jäkla roliga lektioner. Han slänger in improvisationsövninger mellan teknikövningar i form av tex: rör er genom rummet utifrån detta ord - teservis... Stilen på denna veckas koreografi har varit sent sextiotal, Bob Fosse för er som är dansnördar. Men framförallt så är det en underbar stämning på lektionerna. När han körde Empire state of mind till en av övningarna så var det nog ingen i salen som inte log för sig själv och tänkte jepp, det är här jag vill vara just nu.
Igår åt jag på ett underbart café: https://www.teany.com/cafe Smörgåsen var jättegod men morotskakan, herregud. Det var verkligen ett sånt där tillfälle då man som vegan tänker: shit, kan det här verkligen vara veganskt?! Sen att dom har 98 olika tesorter gör ju inte stället sämre. En meny med bara te, jag gillart!
Nu är det snart dags att ta sig till kvällens pilateslektion!
Puss och kärlek!

Vardagsliv.

Jag har nu kommit till det som jag var ute efter: att ha en vardag i NY.  Vardag är alltid vardag men att få ha den i NY är fint. Så vad består den av? Ja, jag har ju kommit igång med skolan och därmed också som många vet min fotproblem.... föga förvånande att min vänsterfot skulle krångla. Men säg den dansare som inte har skador! Jag blev jättesänkt till en början men vad hjälper det? Allting har i livet handlar om förhållningssätt, arbete, relationer ( ja, tack det vet vi!) och även gentemot sig själv och sin kropp. Jag tänker inte låta detta hindra mig utan jag tänker förhålla mig till min kropp på bästa möjliga sätt dvs, ta hand om den. Vila när det behövs och fokusera på det jag kan göra. Lisa sa några kloka ord häromdan som var näst intill identiska med min första fortune cookie jag fick här förra gången: Don't let the things you can not do interfere with the things you can do. Så där har ni mitt förhållningssätt! Sen såklart underlättar det att bo med en underbara människa som mer än gärna sätter sina akupunkturnålar i mig! Bästa smärtstillande jag har varit med om, väldigt fascinerande.

NY skapar en massa cravings (låter faktiskt bättre på engelska, jag har inte tappat svenskan). Sushi är en av dem, upptäckte det i somras men här är det så mkt billigare! Sen alla dessa veganska sötsaker. satan. Min stora fiende som kommer göra mig både tjock och fattig heter Whole foods Market. Finns ett antal affärer runt om på Manhattan. 1, de har billig god sushi. 2. DOM HAR VEGANSKA CUPCAKES. 3. VEGANSKA CUPCAKES!!! (jag hann äta upp min häromdan innan jag var i närheten av kameran, bildbevis kommer senare.) 4.  och en massa annat onyttigt veganskt som jag inte kan låta bli att köpa. Men det är ju för det mesta ekologiskt iaf.....

Precis som i de flesta storstäder så finns det folk av alla sorter här, att bara titta på människor kan vara ett heldagsnöje. Jag undrar ibland om det finns något som får de riktiga NYborna att titta en extra gång. Alla dessa udda, galna, utspökade, mystiska människorna kanske blir vardagsmat det med.

Förra helgen var jag på min första hemmafest i NY. En inflyttningsfest med vad jag kunde räkna till minst 8 olika nationaliteter bland människorna. Trevliga sådana!


Jag har fått en ny hobby också här. Den går ut på att hitta möbler på gatan haha. Billigt och miljösmart! (Vi undviker uttryck som skabbigt och ofräscht) Så vår lilla lägenhet, som det faktiskt börjar bli lite mer ordning i, består nu av IKEAinredning och gatuinredning. När kökstolarna är inköpta (eller inplockade) så ska jag visa er hur vår lilla lya ser ut!

Avslutar med en liten fin hus + paraplybild, Kärlek!


Träningsvärk.

Efter att ha startat första skolveckan med en ordentlig förkylning och problem med ena örat så har jag trots allt återhämtat mig förvånansvärt bra. Kan nog vara en kombination av koreansk medicin, (tyvärr Pia och Carro, det var inte någon oriental medicin så jag kan inte göra något utlåtande om detta. ) amerikansk medicin som gjorde mig totalt däckad och lite thaimassage.

I onsdags fick jag vara "body" på en thaimassagekurs, dvs jag fick massage 1½ timme. De flesta får nog upp bilden av den thaimassage som gavs i nån av de tidigaste Robinsonsäsongerna men thaimassage är inte riktigt sådär och inte heller som klassisk massage. Min bild är att man ser kroppen som en helhet och behandlar inte bara där tex smärtan sitter. Det ingår mycket strething och tillskillnad från klassisk massage så har man kläder på. Så hur var det då? Skönt! Fast satan vad man har ställen som kan göra ont...
Jag tog en balettklass i måndags in nån form av förkylningsdimma men igår satte jag igång ordentligt! Nu kommer det lite dansnörderi för er som är antingen är intresserade eller som hellre skippar att läsa. Jag tog en modern klass, Hortonstil. Nivån var nybörjare (även om det inte är som nybörjare hemma.) Det märktes såklart att klassen var på en lägre nivå men det var väldigt skönt att få ta en klass där man dels hängde med och dels kunde få fokusera på teknik och även lite uttryck. Detta är ju dessutom en ny stil för mig. Det är faktiskt också härligt att få positiv kritik, det var inte igår! Så jag har en plan att börja på en lite lägre nivå än där jag egentligen är för att sen jobba mig uppåt. Sen sprang jag vidare till en Gyrokinesisklass (kort förklaring: en kombination av yoga, simning, tai chi m.m. Ingen dansklass utan ren träning) Jag och Bella brukade ta klass för denna lärare varje vecka när vi var här så det blev ett glatt återseende! Fint! Efter det var det dags för balett. Herregud, det är så fantastiskt att ta balett här, man får verkligen dansa! Det enda är att (och nu blir det dansnördigt på riktigt) att jag är ganska bra på stången men sämre på golvet. Den här klassen var på en nivå där stången nästan blev för enkelt (åtminstone ingen jätteutmaning) men däremot golvet var på en bra nivå med lite utmaningar. På svårare klasser så kan stången vara bra men golvet vara på tok för svårt....men jag antar att jag får variera mig med vilka klasser jag tar. Idag har jag tagit Gyrokinesis, jazz (hade glömt hur kul det kan vara!) och sist floor barre för en lärare som jag också brukade ta förra gången. Hon konstaterade att det var bra att jag skulle vara här ett tag för jag har börjar pointa min fot fel igen.... Så nu har jag redovisat färdigt om de första dansdagarna. Fattas bara en summering: träningsvärk, och den lär vara from hell imon!
Vår lilla lägenhet är fortfarande mest kaos men antagligen IKEA på söndag, jag har inga problem med kaoset i sig som jag och mina fina roomies har men jag är ju så bra på att slarva bort saker så jag längtar efter lite mer ordning!
Roomies på vårt tak: (Åt andra hållet kan man se toppen av Empire State building, gör mig lika lycklig varje gång haha)
Vi har inte hunnit fixa internet till lägenheten än så det blir mycket te på starbucks eller som nu, på ett mysigt café alldeles nära där vi bor. Men snart så! Då ska jag vara lite flitigare och förhoppningsvis vara tillgänglig på skype också!
Ikväll ska jag på inflyttningsfest i Brooklyn så bäst att börja dra sig!
Kärlek!

Kulturella utbyten

Idag är det skolstart men såklart har jag dragit på mig en ordentlig förkylning så att ta en klass på förmiddan var uteslutet. Min roomie Jee Hye kom för en stund hem från sin campingutflykt och hon hade lite medicin hemma som jag fick, känns lite bättre nu så det kanske blir en dansklass ikväll ändå.....vill ju!

Förhoppningsvis räddningen:


En av de bästa sakerna med att vara utomlands, och i en stad som NY då, är alla olika kulturer man stöter på. Jee Hye är som sagt från Sydkorea och jag har hittills lärt mig att man där är 2 år äldre än i övriga världen. Man blir ett år när man föds och 2 år på den närmast kommande nyårsafton. Är man född i december så blir man ju 2 år rätt fort. Jee Hye är utbildad Oriental Doctor (6 år på universitetet). I korea så finns det många sjukhus med orientalisk medicin . Det dom använder är akupunktur och örter. I västvärlden ses detta mest som terapi medan det där är i stort sätt jämställt med konventionell medicin. Och hur bra är det inte att ha en Oriental Doctor som roomie. Fick prova lite akupunktur idag för min fot (som jag hoppas ska hålla under dessa månader, men om inte annat så kan jag ju få lite hemma behandling hihi )

I lördags tog jag en promenad till och i Chinatown. Jag var nära att gå hem direkt för bland det första jag såg var något vidrigt! På gatorna där har det en massa matstånd. Jag är inte jättekänslig när det kommer till att se rått kött eller fisk, inte heller levande krabbor är nåt jag dör av. Även om jag tycker att det är hemskt så är det ju nåt man sett förut. Men - levande grodor i en stor hink! Fy fan! Stora söta grodor som tittade på mig! Det var mer än vad jag klarade av, buhu. Tydligen lite av en turistattraktion, varför finns det så hemska människor? Jag fortsatte dock min promenad och blev lite gladare i hjärtat när jag gick förbi en restaurang som jag visste skulle ligga där nånstans, ska äta där nån dag:


Häromdan var jag och Johanna hemma hos en granne, Ivan från Colombia, han har gett oss en köksbord. Snällt! Han ville höra typisk svensk musik. Vi funderade länge, det är ju faktiskt inte så lätt! Vad är traditonell svensk musik? Vi försökte med lite Cornelius. Mmm kanske, sen började han fråga vad vi dansar till när vi går ut. Vi svarade att det är ungefär som här. Han var ändå inte helt nöjd och inte vi heller, och då kom vi på det! Dansband. Ja stackars Ivan fick höra Vikingarna och fick en kort uppvisning i bugg. Vad är Sverige för land egentligen, jag skäms haha!

Ja, det var lite av de kulturella utbyten som sker här. Till sist, när folk frågar hur Sverige är så är det första ordet som kommer; cold.

Love!

Konst och lite förkylning

Igår bestämde jag mig för att göra mitt första museumbesök och det fick bli Metropolitan Museum of Art. Var där en kort sväng förra gången men nu gjorde jag ett ordentligt besök. Fast det är så mycket att se att man omöjligt orkar se allt på en dag. Jag var där lite mer än 3 timmar och då var jag helt slut sen, både i fötterna och huvudet av alla intryck. Det var dock helt underbara utställningar! Det är en så häftig känsla att se dessa statyer, tavlor och annat. Det känns som man befinner sig på en annan plats, i en annan tid. Läste i min guidebok att museet bara har framme en tiondel av sina föremål, mer får inte plats!


Nu har jag dock dragit på mig en förkylning som jag gör allt för att stoppa! Båda mina room mates är borta i helgen så ikväll blir det SATC-boxen och glass haha, love it!

I torsdags var jag förbi skolan för att betala kursavgiften. Åh, vad jag längtar!!! När jag var där så var det en avancerad balettlektion i en av salarna (dörren står alltid öppen). Jag skulle kunna betala bara för att stå där hela dagarna.

Nu ska jag nog göra nåt av den här dagen, en promenad till Chinatown står på schemat.

Kärlek!

Hej då Harlem, hej Lower east side.

Igår flyttade vi; jag, Johanna och Jee Hye (en koreansk tjej från Johannas skola) in i lägenheten på Lower east side. Den var dock inte färdig när vi kom dit så allt fick lastas in i badrummet... Flytta i 30-gradig värme är en upplevelse! men när vi kom hem på kvällen så var allt klart så det var bara att lägga ut madrasserna. Vi bor i en liten etta och det kommer nog funka utmärkt när vi fått i ordning allt. Det finns bara en garderob så vi måste hitta lite lösningar = IKEA!

Lower east side är rätt nergånget men jag gillar verkligen det här området, det lilla jag har hunnit se. Barer, matställen och affärer överallt.

Nya gatan:


Det var ändå "kul" att få ha bott några dagar i Harlem. Det slog mig ibland att jag oftast var den enda vita människan på gatan. Vilket såklart inte på nåt sätt kändes jobbigt, men annorlunda. Det här landet är verkligen segregerat och det blir så tydligt när man hamnar mitt i det.

Just nu är det sjukt varmt här, lite bättre idag än igår men man orkar ändå inte göra så mycket. Så jag är nästan lite uttråkad haha. Nä, men jag längtar verkligen efter att skolan ska börja, dels så att jag får en vardag och dels för att jag längtar så mycket efter att få dansa! Men jag måste säga att jag är nervös också, två år sen senast jag tog en lektion. Ska bli spännande att bli elev igen istället för lärare...

Så var det ju det här med maten i den här stan. Det finns så mycket veganskt att jag nästan börjar gråta. Glass i stora lass....


Har varit lite dålig på att svara på kommentarer:

Martina mfl, jepp jag gillar mina skor. Mina fötter är inte lika övertygade dock, men ett par joggingskor är också inköpta så jag får variera ;D

Johanna Pajsson: Söta fröken, jag lever livet så som vi bestämt att det ska levas! :D Du gör det samma på hemmaplan hoppas jag! Mys!

Pia: hehe, ja du vet ju hur kombinationen NY och skor funkar....utmärkt! ;D

E-K: Ja, du och jag + NY måste upplevas! puss!

Boel: Fina ord fina vän! Jag tror nog att du kommer att få ha en underbar höst med nya människor och projekt. Och med en NY-visit såklart! Vi ska hitta på så mycket kul! Kanske en galen park vem vet! Puss!

RSS 2.0